OBJAVE IN DOKUMENTI

DOKUMENTI

Pojasnilo k slovenskim računovodskim standardom 2016

#Računovodstvo

Institut za revizijo je po pogovorih s predstavniki Blockchain Think Tank-a in delovno skupino za računovodstvo izdal pojasnilo, ki razlaga pasivne in aktivne časovne razmejitve, razliko med dolgovi in obveznostmi ter prihodke v primeru prve izdaje žetonov (ICO).

Smernice za zbiranje sredstev s primarno izdajo in prodajo kripto žetonov

#ICO

Smernice predstavljajo akt samoregulacije dela blockchain industrije v Sloveniji. Potrjene so bile s strani pristojnih regulatorjev in vlade Republike Slovenije. Namen smernic je vzpostaviti minimalne standarde za izpeljavo transakcije primarne izdaje kriptožetonov, kar bo pripomoglo k večji transparentnosti, urejenosti in posledično tudi manjšemu tveganju za vse deležnike transakcij. Smernice naslavljajo izdajatelje kripto žetonov, svetovalce, ki sodelujejo v izdajah kripto žetonov, in vplačnike. Smernice bodo izdajateljem v pomoč pri pripravi projektov, svetovalcem v pomoč pri njihovem svetovanju in odločanju o tem, pri katerih projektih sodelovati, vplačnikom pa bodo smernice služile pri odločanju glede nakupa kripto žetonov.

Komentarji BTT skupnosti na Davčna obravnava poslovanja z virtualnimi valutami po ZDoh-2, ZDDPO-2, ZDDV-1 in ZDFS

#Davki

Davčna obravnava poslovanja z virtualnimi valutami po ZDoh-2, ZDDPO-2, ZDDV-1 in ZDFS, ki jo je v obliki mnenja zapisal FURS je dosegljiva na: https://drive.google.com/open?id=1XIvFbjVM_OYHty_VTBaIygU7g8_R4KJL

Ker je bilo o dokumentu mnogo govora in smo imeli burne razprave v naši Telegram skupini, smo poskrbeli za javno razpravo in komentarje celotne skupnosti zbrali na enem mestu. Razprave še ni konec, davčna obravana pa ostaja za mnoge uganka. Preberite si odprta vprašanja in predlagane odgovore, ter svoje mnenje posredujte na info@blockchainthinktank.si.

Stališča ATVP v zvezi z ICO

#ICO

Agencija za trg vrednostnih papirjev (ATVP) je januarja 2018 objavila Posvetovalni dokument v zvezi z urejanjem področja zbiranja sredstev z uporabo tehnologije podatkovnih blokov. Na podlagi prejetih odgovorov s strani širše in strokovne javnosti je ATVP pripravila dokument – Stališča ATVP v zvezi s posvetovalnim dokumentom ICO.

Poročilo o digitalnem EURU

#ECB #Digitalni EURO

Oktobra 2020 je Evropska centralna banka (ECB) izdala report o digitalni valuti – digitalnem euru (CBDC) – z vidika Evrosistema. Digitalni evro lahko razumemo kot centralna digitalna valuta, ki bo na voljo državljanom in poslovnim subjektom za potrošniška plačila. Digitalni euro ne bo nadomeščal trenutnih načinov plačevanja in upravljanja denarja, temveč bo komplementaren gotovini in bančnim depozitom, ki jih poznamo že danes. ECB je sedaj v pripravljalni fazi, znotrja katere razvija koncept, začenja tudi s praktičnim preizkušanjem različnih modelov ter razpravami z zainteresiranimi strankami in mednarodnimi partnerji.

EU blockchain ecosystem developments

#EU #BlockchainObservatory

This is the first thematic report prepared by the new team leading the EU Blockchain Observatory and
Forum, aiming to present the latest updates and developments within the EU blockchain ecosystem.
This is the first of a series of reports that will be published addressing selected topics in accordance with the
European Commission priorities. The aim is to reflect on the latest trends and developments and discuss the
future of blockchain in Europe and globally.

Zgledi knjiženj kriptovalut (MSRP)

#Računovodstvo

Zgledi knjiženj kriptovalut (SRS)

#Računovodstvo

ECB opinion MiCA

#EU #ECB

The ECB published an opinion on the MiCA proposal last week. The assumptions regarding chapter 2.2 on Payment system aspects is misguided in my opinion. The ECB attempt to make e-money tokens and asset referenced tokens qualify as “payment system for the purposes of Eurosystem oversight“ is very aggressive and worrying.

Working paper on MiCA - European Council

#EU #ECB

Zgledi knjiženj kriptovalut (SRS)

#Računovodstvo

ECB opinion MiCA

#ECB#EU

The ECB published an opinion on the MiCA proposal last week. The assumptions regarding chapter 2.2 on Payment system aspects is misguided in my opinion. The ECB attempt to make e-money tokens and asset referenced tokens qualify as “payment system for the purposes of Eurosystem oversight“ is very aggressive and worrying.

REDNE OBJAVE

Davčna in računovodska obravnava kriptovalut

V četrtek, 28.1.2021, smo ob 17:00 gostili tri strokovnjake, ki so že leta nazaj sodelovali pri razpravah glede pojasnila o obdavčevanju kriptovalut, ki ga je izdala Finančna uprava Republike Slovenije ter računovodskih izkazov ter standardov, ki se aplicirajo na kriptovalute in kriptožetone.

Leta 2018 je Blockchain Think Tank Slovenija organiziral odprto razpravo o pojasnilu oziroma dokumentu z naslovom Davčna obravnava poslovanja z virtualnimi valutami po ZDoh-2, ZDDPO-2, ZDDV-1 in ZDFS, ki ga je FURS izdal z namenom, da obrazloži davčno obravnavo kriptovalut. Prav tako je bila pred nekaj leti vzpostavljena delovno skupino za računovodstvo, ki je pripomogla k razjasnitvi Slovenskih Računovodskih Standardov. S skupino računovodij smo namreč oblikovali Komentar skupnosti Blockchain Think Tank Slovenia na Pojasnilo k SRS 11: Računovodsko izkazovanje žetonov začetne ponudbe (ICO)

Blockchain in Fakulteta za računalništvo in informatiko

Ta teden smo se pogovarjali z gospodom Vladom Stankovskim, rednim profesorjem računalništva in informatike. Gospod nam je povedal več o svojih izkušnjah s tehnologijo in projektih, ki jih vodi in na katerih sodeluje kar nekaj strokovnjakov iz Slovenije. Med drugim je povedal več o ciljih projekta ONTOCHAIN, k sodelovanju in prijavi na razpis pa ste vabljeni tudi vi!

V tem tednu smo se pogovarjali z rednim profesorjem računalništva in informatike, Vladom Stankovskim. G. Stankovski ima več kot 20 let izkušenj na področju programskega inženirstva, računalništva v oblaku, na robu in v megli, porazdeljenih sistemov, semantike ter tehnologij umetne inteligence (strojno, globoko učenje). Nas pa je zanimalo predvsem njegovo mnenje, in sodelovanje pri načrtovanju, razvoju in integraciji tehnologije veriženja blokov.

Poleg projekta za pametne specializacije IQ DOM, profesor sodeluje tudi pri ENTICE, SWITCH in DECENTER projektu. Ob tem je znanstveno-tehnični koordinator projekta Naslednje generacije interneta ONTOCHAIN.

DIGITALNI EVRO BO KMALU TUKAJ

V Blockchain Think Tank-u Slovenija smo bili zelo aktivni v zadnjem tednu. Udeležili smo se največje konference v Sloveniji o digitalizaciji, kjer smo razpravljali o digitalnem evru, kot tudi dogodka, ki ga je organizirala Banka Slovenije — ‘ECB vas posluša’. V spodnjem članku sledi kratko poročilo z dogodkov in povzetek predstavljenih stališč.

V Blockchain Think Thanku Slovenije pozorno spremljamo hiter proces digitalizacije plačilnih storitev, ki je neposredno povezan z novimi tehnologijami in z inovativnimi poslovnimi modeli. Pozdravljamo širšo rabo digitalnih plačilnih storitev in s tem postopen prehod na brezstično in brezgotovinsko družbo. Evo od novosti je prav zagotovo tudi digitalni evro.

Letos oktobra je bilo objavljeno poročilo delovne skupine Eurosistema o digitalnem euru. Namen poročila je preučitev scenarijev v katerih je potrebno uvesti digitalni evro. Zato, da bi se Eurosistem kar najbolje pripravil na morebitno odločitev o uvedbi digitalnega eura, je uvedel posvetovanje z državljani in državljankami, z akademskimi krogi, finančnim sektorjem…

Beleženje podatkov v času COVID-19 pandemije

V torek, 26. maja 2020, se je odvil prvi virtualni dogodek “Sledljivost v času COVID-19 pandemije”, kjer so številni strokovnjaki, raziskovalci, akademiki in pravniki razpravljali o pravnih in etičnih vidikih uvedbe mobilne aplikacije za sledenje okužbam s COVID-19; IT strokovnjaki pa so izpostavili tudi ustrezne tehnologije, načine in standarde, da bi tovrstna rešitev lahko zadostila vsem zahtevam varovanja zasebnosti posameznikov. Društvo Blockchain Think Tank Slovenija je organiziralo virtualni dogodek s podporo Bitcoin društva Slovenija, Blockchain združenja in Blockchain Alliance Europe.

New opportunities await you!

Horizon 2020 project for EU and Associated Countries (in this case India) invite small and medium companies, enterprises and startups to conduct Viability assessment of collaborative and INNOvative business solutions in WorldWIDE market called INNOWWIDE.

The 2nd INNOWWIDE call aims to bring innovative European SMEs to the forefront of international markets by funding Viability Assessment Projects (VAPs) in cooperation with local stakeholders in countries like India, creating the conditions to increase the uptake of innovative solutions in markets outside of Europe.

All together 4.2m EUR is available for this second call to fund 70 Viability Assessment Projects (VAPs). Launch date: 15/01/2020 Applications are open until: 31/03/2020.

Danfoss 24Idea Blockchain Hackaton

Danfoss je 6. in 7. februarja v svojih poslovnih prostorih v Ljubljani organiziral Blockchain Hackaton s ciljem, da najdejo inovativno rešitev za topoltna omrežja, ki bo omogočala ponovno uporabo in boljše koriščenje presežka toplote. Blockchain Think Tank Slovenija je sodeloval pri organizaciji in pripravah na hackaton, naši predstavniki pa so bili povabljeni tudi k izvedbi in posvetu z izbranimi ekipami.

Delovna skupina OFS in BTT stališča na spremembe in dopolnitve ZPPDFT-1

V začetku meseca sta se predstavnika BTT udeležila delovne skupine OFS, ta teden pa smo posredovali predloge Ministrstvu za finance glede Zakona o spremembah in dopolnitvah Zakona o preprečevanju pranja denarja in financiranju terorizma (ZPPDFT-1).

ZPPDFT-1 srečanje BTT delovne skupine za regulativo in regulatorjev

V sredo, 27.11.2019, smo na Pravni fakulteti v Ljubljani organizirali srečanje BTT delovne skupine za regulativo in predstavnikov domače blockchain in kripto skupnosti. Srečanje je potekalo z namenom predstavitve predlaganih komentarjev na spremembe Zakona o preprečevanju pranja denarja in financiranju terorizma (ZPPDFT-1)

Stališča glede Zakona o spremembah in dopolnitvah ZPPDFT - 1

V četrtek, 7. novembra, je Ministrstvo za finance objavilo predlog Zakona o spremembah in dopolnitvah Zakona o preprečevanju pranja denarja in financiranju terorizma (ZPPDFT-1). Več si lahko preberete na: https://e-uprava.gov.si/drzava-in-druzba/e-demokracija/predlogi-predpisov/predlog-predpisa.html?id=10785

Predlog je dostopen na naslednji povezavi: https://e-uprava.gov.si/.download/edemokracija

/datotekaVsebina/406517?disposition=attachment

Komentarje je mogoče oddati vse do 9.12.2019, zato v sklopu BTT člane pozivamo, da si zgoraj omenjen predlog preberete, in se nam pridružite na ZPPDFT-1 srečanju, kjer bosta koordinator delovne skupine za regulativo, Aljaž Jadek in koordinator delovne skupine za fintech, Peter Merc, predstavila komentarje ter vodila diskusijo o stališčih, ki jih predlaga BTT.

Building a community for District Energy

On Tuesday, 23rd June 2020, Blockchain Think Tank Slovenia hosted a virtual event Building a Community for District Energy together with Danfoss Trata, where we brought together Danfoss representatives, blockchain aficionados and great minds that presented innovative ideas for integration of blockchain technology in the energy sector.

With a growing number of actors and activities dealing with digitalisation and better distribution and energy consumption, we can see an unprecedented process of transformation. Distributed ledgers are an emerging technology that has drawn considerable interest from energy supply firms, startups, technology developers, financial institutions, national governments and the academic community.

These advancements open up numerous questions. What are the benefits of blockchain brings into the energy sector? Can we identify use cases and name our biggest challenges? Who are the people and projects to seek advice from?

Earlier this year Danfoss and BTT organised a hackathon where we explored…

ZPPDFT-1 srečanje BTT delovne skupine za regulativo in regulatorjev

V sredo, 27.11.2019, smo na Pravni fakulteti v Ljubljani organizirali srečanje BTT delovne skupine za regulativo in predstavnikov domače blockchain in kripto skupnosti. Srečanje je potekalo z namenom predstavitve predlaganih komentarjev na spremembe Zakona o preprečevanju pranja denarja in financiranju terorizma (ZPPDFT-1)

Stališča glede Zakona o spremembah in dopolnitvah ZPPDFT - 1

V četrtek, 7. novembra, je Ministrstvo za finance objavilo predlog Zakona o spremembah in dopolnitvah Zakona o preprečevanju pranja denarja in financiranju terorizma (ZPPDFT-1). Več si lahko preberete na: https://e-uprava.gov.si/drzava-in-druzba/e-demokracija/predlogi-predpisov/predlog-predpisa.html?id=10785

Predlog je dostopen na naslednji povezavi: https://e-uprava.gov.si/.download/edemokracija

/datotekaVsebina/406517?disposition=attachment

Komentarje je mogoče oddati vse do 9.12.2019, zato v sklopu BTT člane pozivamo, da si zgoraj omenjen predlog preberete, in se nam pridružite na ZPPDFT-1 srečanju, kjer bosta koordinator delovne skupine za regulativo, Aljaž Jadek in koordinator delovne skupine za fintech, Peter Merc, predstavila komentarje ter vodila diskusijo o stališčih, ki jih predlaga BTT.

Agencija za trg vrednostnih papirjev (ATVP) je januarja 2018 objavila Posvetovalni dokument v zvezi z urejanjem področja zbiranja sredstev z uporabo tehnologije podatkovnih blokov. Na podlagi prejetih odgovorov s strani širše in strokovne javnosti je ATVP pripravila dokument – Stališča ATVP v zvezi s posvetovalnim dokumentom ICO.


PREBERI

Davčna obravnava poslovanja z virtualnimi valutami po ZDoh-2, ZDDPO-2, ZDDV-1 in ZDFS, ki jo je v obliki mnenja zapisal FURS je dosegljiva na: https://drive.google.com/open?id=1XIvFbjVM_OYHty_VTBaIygU7g8_R4KJL

Ker je bilo o dokumentu mnogo govora in smo imeli burne razprave v naši Telegram skupini, smo poskrbeli za javno razpravo in komentarje celotne skupnosti zbrali na enem mestu. Razprave še ni konec, davčna obravana pa ostaja za mnoge uganka. Preberite si odprta vprašanja in predlagane odgovore, ter svoje mnenje posredujte na info@blockchainthinktank.si.


PREBERI

Smernice predstavljajo akt samoregulacije dela blockchain industrije v Sloveniji. Potrjene so bile s strani pristojnih regulatorjev in vlade Republike Slovenije. Namen smernic je vzpostaviti minimalne standarde za izpeljavo transakcije primarne izdaje kriptožetonov, kar bo pripomoglo k večji transparentnosti, urejenosti in posledično tudi manjšemu tveganju za vse deležnike transakcij. Smernice naslavljajo izdajatelje kripto žetonov, svetovalce, ki sodelujejo v izdajah kripto žetonov, in vplačnike. Smernice bodo izdajateljem v pomoč pri pripravi projektov, svetovalcem v pomoč pri njihovem svetovanju in odločanju o tem, pri katerih projektih sodelovati, vplačnikom pa bodo smernice služile pri odločanju glede nakupa kripto žetonov.


PREBERI

Institut za revizijo je po pogovorih s predstavniki Blockchain Think Tank-a in delovno skupino za računovodstvo izdal pojasnilo, ki razlaga pasivne in aktivne časovne razmejitve, razliko med dolgovi in obveznostmi ter prihodke v primeru prve izdaje žetonov (ICO).


PREBERI

OBVESTILA

Registrijajte se, da boste  dobivali obvestila.

Smo neprofitna organizacija. Z namenom, da takšni ostanemo in nadaljujemo z delom, vas prosimo, da razmislite o dobrodelnem prispevku, ki ga lahko nakažete na:
BTC: 1LDvsESFkf6n1QpF9PBcfxVeq5P5pyZQa5
ETH: 0xDa26dAf62dC79EE26699FaD53dB6C8
D0cbf5c2c6
©2020 Blockchain Think Tank Slovenija
Privacy Policy